Babeczki z jabłkiem

Babeczki z jabłkiem i cynamonem

Gdy mamy smaka na coś słodkiego, często sięgam do sprawdzonego przepisu na babeczki. Nie wymagają wielu składników (większość znajdziecie ukryte w szafkach). Nie trzeba się przy nich napracować, a czas wykonania i oczekiwania na upieczenie jest niewielki. Wychodzą zawsze i smakują każdemu. Dzisiaj wersja z jabłkiem i cynamonem, ale często stosuję wariację na temat babeczek. Zamiast jabłka wrzucam śliwki, gruszki, brzoskwinie lub kawałki czekolady. Najważniejsze jest ciasto, które stanowi bazę babeczek.

 

Składniki na babeczki z jabłkiem:

250 g mąki orkiszowej (może być pszenna). Często dodaję różne mąki, np. 50 g z pestek dyni, więc zawsze trochę inaczej smakują

200 ml cukru – ja dodaję trzcinowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

250 ml wody (może być mleko)

120 ml oleju roślinnego

2 jajka

 

dodatkowo:

1 duże jabłko

1 łyżeczka cynamonu

 

Wykonanie babeczek z jabłkiem

I tak wszystko (z wyjątkiem jabłka i cynamonu) mieszam mikserem (nie bardzo stosuję zasadę najpierw mieszam suche potem mokre – po prostu wrzucam suche, mieszam mikserem (jedno okrążenie :)), potem mokre i mieszam wszystko.

Jabłka obieram i kroję na małe kawałki. Obsypuję cynamonem i mieszam, aby cynamon oblepił kawałeczki jabłka.

Gdy ciasto jest wymieszane dodaje kawałki jabłka i dokładnie mieszam ręcznie lub mikserem na najmniejszych obrotach.

Rozlewam do foremek. W zależności od wielkości i od tego ile wlejesz wychodzi różna ilość.

Mnie wystarcza na ok. 17-20 foremek. Ale wlewam prawie po brzeg.

Piekę ok. 18-20 minut w temperaturze 200 stopni C.

 

Zapraszam na inne wersje babeczek:

Świąteczne babeczki z pomarańczą
Świąteczne babeczki – w kształcie gwiazdeczek z pomarańczą

 

Babeczki z rabarbarem
Babeczki z rabarbarem

Dodaj komentarz