Idealne ciasteczka owsiane na słodką chwilę zapomnienia :) Nie wymagają wielu składników, ani umiejętności cukiernika, ani dużo czasu. Wystarczą chęci, a jeśli znajdzie się do tego mały pomocnik (u mnie syn) to nie zauważysz kiedy, a ciasteczka będą gotowe. I równie szybko znikną z talerza.
Składniki:
225 g mąki owsianej
120 g cukru trzcinowego (może być zwykły)
1 jajko
125 g masła
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
50 g orzechów włoskich grubo posiekanych (mogą być migdały, orzechy laskowe, orzechy pekan)
4 łyżki drażetek z czekolady lub posiekana czekolada
dodatki mogą być dowolne – np. żurawina, rodzynki, biała czekolada – to co lubicie.
Przepis na ciasteczka owsiane:
Mieszam mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, orzechy włoskie. Dodaję masło pokrojone w grubą kostkę, jajko. Wszystko mieszam i wyrabiam na gładką masę. Ja to robię rękoma. Jeśli macie dobry mikser to możecie z niego skorzystać. Na koniec dodaję czekoladę. I mieszam. Ciasto wkładam do woreczka foliowego, a następnie do zamrażalnika na 10 min.
Po tym czasie rozwałkowuję ciasto na grubość ok 0,5 cm i wycinam ciastka. Mogą być serduszka, ale kształty mogą być dowolne.
Ciastka piekę w temperaturze 180oC przez 15 minut, do czasu aż ciastka zrobią się złociste.
Masy na ciasteczka owsiane starczyło mi na 2 blachy.
Smacznego!

Zapraszam również na inne słodkości:

Ale fajny przepis! Pycha;
lubię wszystkie owsiankowe ciacha, ale z mąki nie robiłam jeszcze. zazwyczaj z płatków. spróbuję!
Nie dość, że smacznie wyglądają to jeszcze zdrowie, mniami :)
Mniam! Uwielbiam! :)