Ciasto marchewkowe, kolorowamatka.pl

Ciasto marchewkowe

Przepisy

 

Kiedyś myślałam, że ciasto marchewkowe jest dla zdesperowanych „maniaków zdrowej żywności”. I jakoś odkładałam moment aby uszczęśliwić takim ciastem swoją rodzinę. Teraz żałuję, że nie zrobiłam tego szybciej. Chłopaki zajadają się nim i mówią, że przypomina piernik. To przez użyte przyprawy. Ale jest bardzo miłą odmianą od standardowych ciast pszennych. Dla tych co nie lubią marchewki, a ja do nich należę, mogę zapewnić, że jej nie czuć w cieście. Ja ciasto posypuję cukrem pudrem, ale można przygotować krem z serka białego typu Philadelphia. 

 

Składniki (na tortownicę o wymiarach ok. 24 cm):

500 g marchewki

200 g mąki owsianej (może być orkiszowa lub inna)

4 jajka

3 łyżki miodu (u mnie lipowy)

2 łyżki oleju (u mnie rzepakowy)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka mieszanki przypraw do piernika

łyżeczka startego, świeżego imbiru

sól

2 garście orzechów włoskich

cukier puder do posypania

 

Przepis:

Marchew obieram i ścieram na drobnej tarce.

Orzechy rozdrabniam – ja siekam je na drobne.

Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie łączę żółtka z ubitymi białkami. Do masy dodaję partiami marchew, orzechy. I delikatnie mieszam (ja używam robota kuchennego na najniższych obrotach). Do masy kolejno dodaję: imbir, wymieszany proszek do pieczenia z mąką, cynamonem i przyprawami, olej, miód.

Masę wylewam na wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę.

Piekę ciasto w piekarniku z opcją termoobieg w temperaturze ok. 170 oC przez 1 h.

Po tym czasie sprawdzam patyczkiem czy ciasto się upiekło. Jak to robię? Wbijam patyczek do szaszłyków w ciasto. Jeśli jest upieczone to patyczek jest suchy. Jeśli nie to ciasto przyklei się do patyczka. Wtedy piekę jeszcze 5 minut i ponawiam próbę patyczkiem.

Czekam aż ciasto się wystudzi. Posypuję cukrem pudrem.

 

UWAGA: ciasto nie jest przesadnie słodkie. Powiedziałabym nawet, że jest lekko słodkie. Jeśli chcecie możecie dodać więcej miodu. Ale dla mnie jest idealne.

 

Ciasto jest wilgotne w środku.

 

Zachęcam wszystkich do spróbowania ciasta marchewkowego, nawet tylko dla tego aby zaspokoić swoją ciekawość.

 

Ciasto marchewkowe, kolorowamatka.pl

 

7 myśli na temat “Ciasto marchewkowe

    1. Polecam. Wiem jak to jest. Też odkładałam. Nie mogłam się przekonać do tej marchewki. Ale jakoś zebrałam się w sobie i nie żałuję. Kolejny krok to ciasto gryczane :)

  1. Oj, czuję się zainspirowana. Zastanawiałam się, jakiego tu pierwszego smakołyka zrobić dla mojej rocznej córeczki, żeby było też choć trochę zdrowo. Marchewkowe ciasto to jest to! Ja znam bardzo podobny przepis do Twojego, tylko bez posypania cukrem pudrem za to z kremem z serka philadelphia.

    1. Wiem, że wiele przepisów właśnie zawiera polewę z serka ale ja niestety nie jadam nabiału więc u mnie zamiennik w postaci cukru pudru :)

Dodaj komentarz