Deser z kaszy jaglanej z musem owocowym

Deser z kaszy jaglanej

Deser z kaszy jaglanej to moja odpowiedź na coś smacznego i zdrowego. Łamie zasadę, że deser musi być niezdrowy. Nie musi.

Przyznam się, że podczas przygotowywania tego deseru z kaszy jaglanej bałam się jak przyjmą go moje dzieci, które nie zawsze są gotowe na „zdrowe wynalazki” swojej mamy. Ale udało się! Deser został przychylnie oceniony i został wpisany na listę przepisów stosowanych w naszym domu.

 

Kasza jaglana – to kasza z łuskanego ziarna prosa. Jest uznawana za bardzo dobre źródło energii – jej wartość energetyczna to 361 kcal w 100 g. Dodatkowo w 100 g zawiera 2,9 tłuszczu, 72 g węglowodanów, 3,2 g błonnika, 10,5 g białka.

Kasza jaglana zawiera również wiele witamin i minerałów:

Witamina B1 – 0,42 mg (28% *dziennego zapotrzebowania)

Witamina B2 – 0,29 mg (17%*)

Witamina B3 – 4,72 mg (24%*)

Witamina B5 – 0,85 mg (8%*)

Witamina B6 – 0,38 mg (19%*)

Witamina B11 – 0,08 mg (21%*)

Fosfor – 285 mg (28%*)

Potas – 195mg (6%*)

Magnez – 114 mg (29%*)

Wapń – 8 mg (1%*)

Sód – 5 mg

Żelazo – 3 mg (17%*)

Cynk – 1,68 mg (11%*)

Mangan – 1,63 mg (82%*)

Miedź – 0,75 (37%*)

Selen – 0,0027 mg (4%*)

 

Składniki 4 porcje:

200 ml kaszy jaglanej

400 ml wody

pół łyżeczki soli (płaskiej)

1 łyżka oleju rzepakowego (może być inny)

200 ml mleka zbożowego (u mnie ryżowe, ale może być mleko krowie)

5 łyżek syropu z agawy (możne być cukier (2 łyżki), ksylitol, miód)

owoce świeże lub z puszki (ja zastosowałam brzoskwinie z puszki, ale mogą być inne dowolne owoce: truskawki, maliny, kiwi, morele)

 

Przepis na deser z kaszy jaglanej:

Kaszę jaglaną dokładnie płuczę. Potem zalewam 300 ml wody, solę, dodaję olej i gotuję na małym ogniu ok. 15 minut. UWAGA: kasza wchłonie wodę. Jeśli trzeba możecie dodać wody. Kasza nie może się przypalić.

Gdy kasza jest miękka, garnek ściągamy z „ognia”. Ostudzoną kaszę (nie musi być całkiem zimna) władamy do blendera, zalewamy mlekiem, dodajemy syrop z agawy lub cukier. Blendujemy na gładką masę, która powinna przypominać klasyczny budyń. Jeśli masa jest za gęsta dodajcie jeszcze mleka. Sprawdźcie czy masa z kaszy jest wystarczająco słodka. Jeśli lubicie bardzo słodkie desery możecie dosłodzić.

Następnie blendę owoce.

Do miseczek, pucharków lub szklanek przekładam masę – budyń z kaszy jaglanej, oraz mus z owoców. Można układać warstwo. Następnie deser z kaszy jaglanej schładzam w lodówce.

I gotowe.

Smacznego!

 

Deser z kaszy jaglanej

Deser z kaszy jaglanej z musem owocowym

 

Zapraszam na nietypowe wykorzystane kaszy gryczanej – w plackach.

Placki z kaszy grycznej
Placki z kaszy grycznej

8 myśli na temat “Deser z kaszy jaglanej

    1. Deser bardzo łatwy :) W przyszłym tygodniu zrobię zdrowe trufle z kaszy jaglanej. Będzie wybór różnych smakołyków.

Dodaj komentarz