Indyk z warzywami i grzybami MUN

Indyk z warzywami i grzybami MUN

 

Uwielbiam dania na sposób azjatycki. Ale co zrobić kiedy dowiadujesz się, że od dzisiaj nie możesz jeść produktów sojowych? Niestety większość dań tego typu zawiera sos sojowy i to w dużych ilościach. Tak więc szukasz zastępnika sosu sojowego. Ja wybrałam sos rybny i sos krewetkowy. Dokładnie przestudiowałam etykiety. Nie znalazłam wzmianki o zakazanym produkcie. Oczywiście smaki są inne ale nuta azjatycka pozostaje. A mnie właśnie o to chodzi.

 

Dzięki temu stare dania zamieniłam na nowe, zdrowsze dla mnie :) I tak mogę śmiało jeść moje ulubione indyka z warzywami i grzybami MUN.

 

Grzyby MUN to odmiana nadrzewnego grzyba występującego w strefie tropikalnej. Polska nazwa tego delikatnego w smaku grzyba to uszak gęstowłosy.

Składniki na 2 duże porcje:

 

ok. 300 g piersi z indyka (może być z kurczaka lub kaczki)

jedna średnia marchewka

1 mała cukinia

jedna cebula

jedna czerwona papryka

25 g suszonych grzybów mun

kawałeczek papryki chili (ok. 1-2 cm w zależności od preferencji ostrości)

ok. 1 łyżki drobno pokrojonego świeżego imbiru

2 łyżki sosu ostrygowego

2 łyżki sosu rybnego

sól

pieprz

garść drobno pokrojonego szczypiorku

olej ryżowy (lub rzepakowy)

 

A teraz do dzieła!

 

Zaczynam od zalania wrzątkiem grzybów mun. Odstawiam je na 15 minut. Po tym czasie opłukuję grzyby. Zalewam wodą i gotuję ok. 10 minut. Odcedzam i czekam aż przestygną. Kroję na paski.

Pierś indyka kroję na paski ok. 6 cm, grubości ok. 0,5 cm.

Marchewkę obieram. Kroję na drobne słupki. Długość ok. 4 centymetrów.

Cukinię (nie obieram) przecinam na cztery. Wykrawam pestki. Kroję na podobne słupki co marchewkę.

Z papryki wyciągam pestki i kroję na słupki jak poprzednie warzywa.

Cebulę obieram i kroję w pióra.

Paprykę chili i imbir (po obraniu) rozdrabniam.

 

Biorę patelnię (ja wybieram typy wok, ale może być zwykła). Lekko solę mięso.

Podsmażam indyka na odrobinie oleju. Po lekkim przesmażeniu wyciągam mięso. Na pozostałym oleju smażę, uwaga na kolejność – im twardsze warzywa tym wcześniej zaczynamy smażyć, cebulę, marchewkę, paprykę, imbir i chili, potem cukinia i na koniec grzyby mun. Warzywa wrzucam w odstępie ok. 1 minuty. Systematycznie mieszam składniki. Można podlać wodą jeśli danie wydaje się suche. Na koniec podlewam sosem rybnym i ostrygowym, pieprzę.

Smażę jeszcze 1 min. Wrzucam indyka. Mieszam. Uwaga: warzywa powinny być al dente. Jeśli lubicie bardziej miękkie warzywa to podsmażcie je odrobinę dłużej. Ale pamiętajcie nie mogą być rozgotowane :)  W razie potrzeby dodatkowo solę lub pieprzę lub podlewam sosami. To zależy od Waszych upodobań. Ja używam względnie mało sosów bo nie wszyscy domownicy je lubią :)

Na koniec wsypuję szczypiorek i gotowe.

 

Smacznego!

Indyk z warzywami i grzybami MUN
Indyk z warzywami i grzybami MUN

 

Zapraszam na resztę moich przepisów, które znajdziecie w zakładce SMACZNIE I ZDROWO.

 

3 myśli na temat “Indyk z warzywami i grzybami MUN

  1. Uwielbiam kuchnię azjatycką i nie wyobrażam sobie jej bez sosu sojowego, jednak ty sprytnie zaradziłaś swojej diecie;) Na pewno wyszło pysznie! A ja chętnie wypróbuję przepis, bo nie umiem totalnie przygotowywać indyka- więc może to jest jakieś wyjście;)

  2. Uwielbiam kuchnię dalekowschodnią. Często gości w naszym domu. Ale szczerze mówiąc to indyka w typowej kuchni przynajmniej tajskiej nie widziałam. Ale na pewno jest pycha, zrobię.

Dodaj komentarz