Makaron z soczewicą

Makaron z soczewicą – moje oszukane bolognese

A tak na serio to sos nie ma nic wspólnego z klasycznym bolognese, no może z wyjątkiem … Wyjątku nie ma. Ale powstał gdy zamiast mięsa chciałam użyć do sosu czegoś niemięsnego. I tak zrodził się pomysł zrobienia sosu do spaghetti z czerwoną soczewicą.

Danie przeszło test najbardziej wymagających w moim domu smakoszy. Dzieci orzekły, że to „nowoczesne mięso” w sosie jest bardzo dobre. Uff! Dzięki temu makaron z soczewicą trafił do repertuaru mojej domowej „restauracji”.

 

Składniki:

100 g czerwonej soczewicy

2 średnie cebule

2 ząbki czosnku

1 duża marchewka

3 suszone pomidory

3 łyżki koncentratu pomidorowego (mogą być pomidory, ale dane wypada z listy na szybki obiad)

1 łyżeczka cukru trzcinowego

2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

szczypta ostrej papryki w proszku

2 łyżeczki ziół prowansalskich (mieszanka: oregano, tymianku, majeranku, bazylii – w sezonie można zamienić na świeże)

sól

pieprz

czarnuszka (można pominąć)

oliwa do smażenia

ok. 600-700 ml gorącej wody

makaron spaghetti (u mnie z pełnego zboża lub kukurydzy)

 

Przepis na makaron z soczewicą:

Nastawiam wodę na makaron.

Kroję cebulę na drobną kostkę, czosnek obieram i siekam na drobno. Cebulę i czosnek lekko solę i podsmażam na oliwie. W tym czasie obieram i kroję w drobną kostkę marchewkę. Dorzucam do cebuli. Suszone pomidory siekam na drobno i dodaję na patelnię. Na patelnię wrzucam paprykę w proszku i zioła. Następnie wrzucam do smażonych warzyw soczewicę i zalewam gorącą wodą i ponownie solę do smaku. Soczewica będzie gotować się ok 10 min. W razie potrzeby uzupełniam wodę na patelni ponieważ soczewicą ją wchłania.

Do wrzącej wody wrzucam sól a następnie makaron i gotuję. Ja lubię makaron al dente.

Gdy soczewica będzie już ugotowana do patelni dokładam koncentrat pomidorowy i cukier. Przyprawiam pieprzem, czarnuszką, ewentualnie ostrą papryką oraz solą.

Gotuję jeszcze ok. 2 minut.

 

I dane gotowe.

Można posypać parmezanem :)

 

Smacznego!

 

Przepis pojawił się na wezwanie do działania autorki bloga Owsianka i Kawa. Przepisy w ramach akcji NA BRAK CZASU.

 

Makaron z sosem z czerwonej soczewicy

Makaron z sosem z czerwonej soczewicy
Makaron z sosem z czerwonej soczewicy

 

21 myśli na temat “Makaron z soczewicą – moje oszukane bolognese

  1. Genialny pomysł! Faktycznie z sosem bolognese wspólnego ma bardzo niewiele, ale w życiu by mi do głowy nie przyszło, żeby do takiego sosu dodać soczewicę. Ja pewnie, zamiast koncentratu, użyję pomidorów z puszki albo pulpy pomidorowej, bo z nich chętniej korzystam przy robieniu sosów, ale sam przepis z pewnością przetestuję. W wersji bardzo pikantnej. :)

  2. Genialny pomysł! Faktycznie z sosem bolognese wspólnego ma bardzo niewiele, ale w życiu by mi do głowy nie przyszło, żeby do takiego sosu dodać soczewicę. Ja pewnie, zamiast koncentratu, użyję pomidorów z puszki albo pulpy pomidorowej, bo z nich chętniej korzystam przy robieniu sosów, ale sam przepis z pewnością przetestuję. W wersji bardzo pikantnej. :)

Dodaj komentarz