Pizzerinki

Pizzerinki – idealna przekąska

Pizzerinki pojawiają się u mnie gdy goście pukają do drzwi, organizuję imprezy urodzinowe dla dzieci lub gdy chcę poprawić humory moim najbliższym. To idealna przekąska, drugie śniadanie, prowiant na wycieczkę czy nietypowy obiad.

Przepisu nie stworzyłam samodzielnie, ale jedynie opisałam, poważyłam składniki i wielokrotni przetestowałam :) Przepis zawdzięczam znajomej, która wspaniale gotuje i karmi nawet najbardziej wymagających gości.

 

Składniki na pizzerinki (wystarcza na ok. 3 blachy, ok. 40 pizzerinek ok. 10 cm – mniejszych nie polecam)

na ciasto

50 g świeżych drożdży lub dwie paczki suchych (ja używam suchych)

ok. ¾ szklanki bardzo ciepłej wody (nie wrzątku!)

2 łyżki oleju

pół łyżeczki cukru brązowego (może być zwykły)

350-400 g mąki orkiszowej (może być pszenna)

na sos i dodatki

pomidory w puszce lub ok. 2-3 malinówek

zioła świeże (w sezonie) lub suszone: oregano, majeranek, tymianek i inne które lubicie

ząbek czosnku (roztarty)

sól i pieprz

odrobina cukru do smaku

ok. 300 g sera żółtego gouda (lub innego, nie polecam mozzarelli ponieważ spływa z pizzerinek)

ok. 200 g pieczarek

kukurydza z puszki

szynka – kilka plasterków

i inne dodatki, które lubicie

Przepis na pizzerinki

  1. Drożdże rozpuszczam w ok. ¾ szklanki bardzo ciepłej wody, dodaję 2 łyżki oleju, pół łyżeczki cukru i łyżeczkę soli.
  2. Powoli dodaję mąkę orkiszową. Podsypuję i wyrabiam aż osiągnę jednolite i  sprężyste ciasto – w zależności od wprawnych rąk zajmuje to ok. 3-5 min.
  3. Gdy ciasto jest gotowe to kładę je w ciepłe miejsce (ja wkładam do piekarnika nagrzanego do 50 stopni) na czas przygotowania pozostałych składników i zrobienia sosu pomidorowego.
  4. Przygotowuję sos z pomidorów w puszce lub świeżych (pokrojonych w kostkę), czosnku, soli, cukru i  przypraw. Wszystko wrzucam do garnka i gotuję przez ok. 15 min, aż pomidory się rozpadną. Można sos zmiksować, ale ja nie miksuję. Lubię te pomidorowe grudki.
  5. Gdy sos się gotuje ścieram ser żółty na grubej tarce i kroję pieczarki na plasterki.
  6. Gdy sos jest gotowy, a składniki na pizzerinkę przygotowane, ciasto powinno być wyrośnięte. Wyciągam je z piekarnika i dzielę na połowę.
  7. Piekarnik nagrzewam do 230 stopni C.
  8. Ciasto jeszcze wyrabiam aby powstała kulka. Rozwałkowuję je na placek o grubości 2-3 min. Wycinam szklanką lub innym przyrządem kółka (na zdjęciu macie również inne kształty, np gwiazdki – taka fanaberia mojego młodszego syna).
  9. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję sosem, układam dodarki, posypuję serem (nie dodawajcie za dużo sera bo spłynie z pizzerinek).
  10. Piekę ok. 10 minut, aż ser się rozpuści i przypiecze.

Smacznego!

Anka

 

3 myśli na temat “Pizzerinki – idealna przekąska

Dodaj komentarz