Placki z kaszy grycznej

Placki z kaszy gryczanej

 

Placki gryczane to zdrowsza alternatywa do placków ziemniaczanych. Kaszę gryczaną nie każdy lubi, szczególnie dzieci, więc unikamy jej jak możemy. W tej wersji kaszę można naprawdę polubić. Moje dzieci stwierdziły, że są „przepyszne”. A dodatkowo nie wymagają skomplikowanego i długiego etapu przygotowania. Ciasto przygotowuje się nie dłużej niż 5 minut z 4 składników: kaszy, wody, soli i pieprzu. Jedynym minusem jest to, że musimy wcześniej namoczyć kaszę.

 

składniki:

1 miarka kaszy gryczanej niepalonej (u mnie 200 ml)

2 miarki wody (u mnie 400 ml)

sól

pieprz

olej do smażenia

 

Kaszę gryczaną płuczę i zalewam wodą.

Odstawiam na noc do nasiąknięcia.

Odlewam nadmiar wody. Nie odcedzam przez sito tylko zlewam nadmiar wody.

Blenduję na gładką masę. Solę i pieprzę do smaku.

Smażę na patelni. Kiedy zrumienią się z dwóch stron to wykładam je na ręcznik papierowy aby placki osuszyć z oleju.

Z podanej ilości wychodzi ok. 12 placuszków o średnicy ok. 7 cm.

Placki są chrupiące i nadają się do wieczornego podjadania. Można podać z sosem, na słodko lub same.

Placki są bezglutenowe.

 

Smacznego!

 

Wszystkich chętnych zapraszam do zapisania się na newsletter, w którym będę informować o nowych wpisach.

Error: Your requested Widget "newsletter" is not in the "Widgets for Shortcodes" sidebar

  • [do_widget_area sidebar-1]
    • [do_widget id="widget_sp_image-2"]
    • [do_widget id="widget_sp_image-3"]
    • [do_widget id="search-2"]
    • [do_widget id="categories-2"]
    • [do_widget id="archives-2"]
    • [do_widget id="meta-2"]
  • [do_widget_area wp_inactive_widgets]

     

    Dodaj komentarz