Racuchy z jabłkiem - smacznie i proste danie dla dzieci

Racuchy z jabłkami dla dzieci

Racuchy z jabłkami  zagościły w naszym domu dość niedawno – przy okazji wyjazdu na pokazy lotnicze w Radomiu (kto ma ochotę zapraszam na relację). Oczywiście jak na każdej tego typu imprezie na miejscu można kupić wiele gotowego jedzenia, kiełbaski, szaszłyki i karkówki z grilla jest pod dostatkiem, smażone ziemniaczki, frytki itd. Ale nie uważam, że jest to najlepsze jedzenie pod słońcem. Dlatego też szukam alternatywy żywieniowej. Tym razem padło na racuchy – bo są pożywne, bo łatwo można je transportować, na zimno równie dobrze smakują co na ciepło i długo są smaczne. W naszym przypadku pomysł sprawdził się wyśmienicie. Dzieci polubiły to danie. Ja zresztą też, bo jest łatwe, nie wymaga specjalnych składników.

Wystarczy mąka, mleko, cukier, drożdże, jabłka, olej i odrobina soli. Wszystko co można znaleźć w każdym domu. Może z wyjątkiem drożdży. Dlatego ja używam suchych bo mogę je długo przechowywać i zużyć gdy będą potrzebne.

 

Składniki na racuchy z jabłkami (na 4 -6 porcji – zależy od łasuchów):

 

450 g mąki orkiszowej typ 700 (może być zwykła, pszenna)

400 ml + 50 ml ciepłego mleka roślinnego – ryżowego, owsianego lub jęczmiennego (lub zwykłego)

2 łyżki cukru trzcinowego (lub zwykłego)

1 opakowanie drożdży suchych (lub 20 g świeżych drożdży)

szczypta soli

2 jabłka

olej rzepakowy do smażenia

cukier puder do posypania (wg uznania)

Przygotowanie racuchów:

 

1. Do dużego kubka wlewam 50 ml ciepłego mleka (nie gorącego), dodaję 2 łyżki cukru, drożdże (świeże rozkruszam), 2 łyżki mąki. Wszystko mieszam do uzyskania jednolitej masy o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce.

UWAGA: Nasz rozczyn urośnie więc musimy używać większego kubka, aby nam się ciasto nie wylało.

 

2. Do dużej miski (garnka) wlewam ciepłe mleko, mąkę, sól i nasz wyrośnięty rozczyn. Wszystko miksujemy przez kilka minut.

UWAGA: jeśli ciasto wydaje nam się za gęste i trudno je zmiksować bo oblepia nam końcówki miksera należy dodać więcej ciepłego mleka.

 

3. Ciasto zostawiamy na ok. 1 h do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

 

4. Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki a potem na duże plastry (ok. 0,5 cm).

Są dwie szkoły: jabłka wrzucamy do wyrośniętego ciasta i delikatnie mieszamy aby ciasto oblepiło jabłka, albo układamy bezpośrednio na smażony racuch. Ja wybieram pierwszą wersję – w takim wykonaniu racuchy bardziej mi smakują.

 

5. Rozgrzewamy olej na patelni i porcjami wykładamy ciasto. Od was zależy kształt i wielkość racuchów. Ja lubię mniejsze o średnicy 10-12 cm, ale wy decydujecie.
UWAGA: ciasto dość trudno się wykłada na patelnię – tak po prostu jest. Ja używam 2 łyżek.

 

6. Smażymy na średnim ogniu. Gdy racuchy od spodu zaczynają się rumienić przewracam racuchy na drugą stronę i smażę na złoty kolor.

 

7. Na koniec posypuję cukrem pudrem.

 

Smacznego!

 

Jaki jest Wasz sposób na „suchy prowiant” – ale nie kanapki?

 

Racuchy z jabłkiem - idealny obiad dla dzieci

Racuchy z jabłkiem - prosty i smaczny przepis

 

12 myśli na temat “Racuchy z jabłkami dla dzieci

  1. Ahh.. U nas są na stałe wpisane do menu, mój smak dzieciństwa i teraz też jak nie mam pomysłu na kolację to robię takie racuchy :) z całej paczki świeżych drożdży i zawsze pójdą! :) i też jabłka do ciasta, bo wtedy są najlepsze! ;) u nas nawet na Wigilię jednym daniem są racuchy z jabłkami, oprószone cukrem kryształem :)
    Co do drożdży to zawsze suche w domu mam. Ale od niedawna świeże też – ktoś mi poradził, by dzielić paczkę na porcje i mrozić. Rozmrożone działają chyba jeszcze mocniej ;) choć ja i świeże wyjmuję wcześniej z lodówki, żeby się ogrzały – wtedy lepiej i szybciej pracują.

  2. Właśnie przed chwilą zjadłam furę racuchów z jabłkami. Przepyszne ale i… bardzo syte. A wszystko przez to, że gdzieś znalazłam przepis podobny do Twojego na 2 szklanki mleka i ktoś napisał że to porcja dla 3 osób. Ty piszesz że wystarczy dla 4-6 osób i zdecydowanie Ty jesteś bliżej prawdy :)
    Fajny pomysł, żeby z racuchów zrobić sobie prowiant, wcześniej o tym nie pomyślałam.

  3. Racuchy to wspaniała rzecz. Ja dodaję jeszcze cynamon, a czasem eksperymentuję z innymi przyprawami. Szukam mieszanki w sam raz na taką pogodę – aby były bardziej „rozgrzewające”. :-)

    1. Muszę spróbować z cynamonem, bo idealnie komponuje się z jabłkiem. Jednak zawsze się powstrzymuję, bo boję się ze zaburzy smak racuchów z mojego dzieciństwa :)

  4. Racuchy drozdzowe z jablkami warto przyprawic cynamonem oraz wanilia – beda pachniec jak najlepsza szarlotka. Warto uzbroic sie w cierpliwosc – poczekac, az ciasto wyrosnie, bo dzieki temu danie bedzie jeszcze lepsze.

    1. Oczywiście można tak zrobić :) Ja jednak nie chciałam, aby pachniały jak szarlotka :) Tylko miały swój specyficzny racuchowy zapach i smak.
      Chyba zbyt często robię szarlotkę.

Dodaj komentarz