Tort z bitą śmietaną i truskawkami

Tort z bitą śmietaną i owocami

Długo szukałam idealnego biszkoptu na tort. I znalazłam. Sprawdziłam go już na blisko 10 tortach więc śmiało mogę go Wam polecić. Dzisiaj tort w odsłonie z bitą śmietaną i owocami. Dlaczego krem jest na bazie śmietany kremówki? Bo jest w miarę lekki i daje dużo możliwości. Można dodać do niego wiórki czekoladowe, lub rożnego rodzaju owoce.

Składniki na formę do tortu o średnicy 24 cm:

Na biszkopt:

6 jajek

120 g cukru trzcinowego (może być biały)

120 g mąki orkiszowej Typ 700 (może być pszenna)

90 g mąki ziemniaczanej

10 g proszku do pieczenia

Na nakropkę (do nasączenia biszkoptu):

sok z jednej pomarańczy

sok z połowy cytryny lub limonki

2 łyżki cukru trzcinowego (może być biały)

Na krem i ozdobę:

2 opakowania śmietany 36% po 500 g

możecie użyć „Śmietanki Fix” do ubijanej śmietany (nie jest konieczne)

650 g świeżych truskawek (lub innych owoców, mogą być brzoskwinie z puszki)

4-6 łyżek cukru pudru

 

Przepis na tort z bitą śmietaną i owocami:

Przepis na biszkopt:

Rozdzielam białka od żółtek. Białka ubijam na sztywną masę. Podczas ubijania stopniowo dodaję cukier. Gdy masa będzie całkiem sztywna, a cukier rozpuszczony dodaję pojedynczo żółtka. Ja nadal mieszam za pomocą miksera włączonego na najniższe obroty. Mąkę orkiszową, ziemniaczaną i proszek mieszam ze sobą w osobnej misce. Następnie suche składniki po jednej łyżce dodaję do masy. Delikatnie mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji.

Ciasto przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia (uwaga, aby papier dobrze przylegał do formy to lekko smaruję ją masłem).

Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 170 oC (z termoobiegiem) przez 35-40 minut. Sprawdzam patyczkiem czy ciasto się upiekło. Następnie upieczony biszkopt wyciągam z piekarnika, a następnie spuszczam formę z ciastem odwróconą do góry dnem na talerz wyłożony papierem do pieczenia. W takiej pozycji pozostawiam biszkopt to wystygnięcia. Wiem, że może się to wydawać dziwne, ale biszkopt nie „siądzie” a góra będzie ładna.

 

Przepis na nakropkę:

Do małego garnka wlewam sok z pomarańczy i cytryny, wsypuję cukier. Mieszam i czekam do zagotowania się soków. Następnie zestawiam z ognia.

 

Przepis na krem:

Myję truskawki, usuwam listki. Wybieram ok. 250 g truskawek na przyozdobienie góry toru. Truskawki powinny być podobnej wielkości, raczej większe. Pozostałe truskawki kroję w kostkę o boku ok 0,5 cm.

Ubijam bitą śmietanę z jednego opakowania (500 g), dodaję ok. 2-3 łyżek cukru pudru – wg waszego uznania. Jeśli owoce są kwaśne dodajcie więcej cukru. Oczywiście jeśli lubicie bardzo słodką śmietanę to również dodajcie więcej cukru. Ja nie lubię bardzo słodkich tortów.

Gdy ubijecie śmietanę (uwaga, żeby śmietana się nie rozwarstwiła) dodaję truskawki w kostce i delikatnie mieszam.

Drugie opakowanie śmietany razem z cukrem pudrem ubijam w osobnym naczyniu. Bitą śmietanę bez dodatków użyję do dekoracji.

 

Składanie tortu w jedną całość:

Wystudzony biszkopt przekrawam na 3 równe części.

I zaczynam układać tort. Dolną część nasączam nakropką, smaruję połową bitej śmietany z owocami. Następnie na to układam kolejną warstwę biszkoptu. Smaruję nakropką i wykładam pozostałą część śmietany z owocami.

Ostatnią część biszkoptu nasączam nakropką od dolnej strony. Górna część ciasta trudno przepuszcza płyn i ciężko będzie nam nasączyć biszkopt. Biszkopt układam na poprzedniej warstwie.

Teraz smaruję tort śmietaną bez dodatków. Zaczynam od boków, a następnie wierzch.

Na górze tortu układam pokrojone truskawki w cienkie plastry (ok. 2-3 mm).

 

I gotowy!

Smacznego!

Tort z owocami i bitą śmietaną

13 myśli na temat “Tort z bitą śmietaną i owocami

    1. To witaj w klubie :) Mąkę pszenną całkiem odrzuciłam. Próbuję przeróżnych jednak do takich klasycznych wypieków wybieram orkiszową jasną bo najbardziej jest zbliżona do pszennej.
      Kolorowo pozdrawiam :)

    1. Dziękuję. Ale to jest taka wersja light: z mniejszą ilością cukru i mąką orkiszową (zdrowszą od pszennej). Więc raz na jakiś czas można sobie pozwolić :)

Dodaj komentarz