Trufle czekoladowe z kaszy jaglanej

Trufle czekoladowe z kaszy jaglanej

Nie chcę nikogo oszukiwać, że kasza jest przepyszna, a dzieci ją uwielbiają bo jest zdrowa.

Ja lubię kasze, niezależnie od tego czy jest to kasza gryczana, jaglana, jęczmienna. Ale nie każdy tak ma. Co gorsza, najczęściej ci, którym chcemy kaszę podać jej nie lubią. W ogóle mnie to nie dziwi. Sama również nie przepadałam za kaszą gryczaną. Z wiekiem mi przeszło.

Dzisiaj przedstawię Wam kolejny przepis na deser z kaszy jaglanej – trufle czekoladowe.

 

Dlaczego z jaglanej?

Bo jest zdrowa, o czym możecie poczytać w przepisie na deser z kaszy jaglanej al budyń z owocami.

 

Dlaczego trufle?

Bo ładnie wyglądają i sugerują coś niezdrowego, a zarazem smacznego. A chodzi nam o to, aby oszukać dzieci i niejadki kaszy do jej zjedzenia.

 

Składniki na trufle czekoladowe z kaszy jaglanej (20-25 szt. trufli o średnicy 2-2,5 cm):

100 ml suchej kaszy jaglanej

250 ml mleka ryżowego (może być woda)

szczypta soli

1 łyżka oleju słonecznikowego (kokosowego lub innego)

pół tabliczki czekolady gorzkiej (może być deserowa)

3 łyżki mleka ryżowego (lub zwykłego)

3 łyżki syropu z agawy (może być cukier)

1 łyżka gorzkiego kakao + kakao do obtoczenia trufli

 

Przepis na trufle czekoladowe z kaszy jaglanej:

Zaczynam od dokładnego wypłukania kaszy jaglanej (płuczę kilka razy w wodzie do momentu aż woda będzie przeźroczysta). Następnie zalewam kaszę mlekiem lub wodą. Lekko solę, dodaję olej. Gotuję pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 – 20 min. Sprawdzajcie czy kasza jest miękka, oraz czy płyn nie wyparował i kasza się nie przypala. W razie potrzeby można dodać trochę płynu.

Po ugotowaniu kaszę odstawiam do ostygnięcia.

Rozpuszczam czekoladę, dodaję do niej kilka łyżek mleka ryżowego.

Rozpuszczoną czekoladę, syrop z agawy (cukier) oraz łyżkę kakao dodaję do kaszy jaglanej. Całość dokładnie miksuję do czasu uzyskania jednolitej gładkiej masy. Próbujcie czy masa na trufle jest wystarczająco słodka. Ja lubię średnio słodkie desery. Wy możecie dodać więcej syropu lub cukru.

Masę wkładam do lodówki na ok. 1 h aby zrobiła się bardziej zwarta.

Następnie za pomocą dwóch łyżeczek i własnych rąk formuję kuleczki o średnicy 2-2,5cm i obtaczam w gorzkim kakao. Gotowe trufle ponownie wkładam do lodówki na kilka godzin, aby się całkiem schłodziły i zrobiły się bardziej twarde.

 

Smacznego!

Trufle czekadowe zdrowa wersja

Trufle czekoladowe z kaszy jaglanej

Spróbujcie przepis na deser z kaszy jaglanej.

Deser z kaszy jaglanej z musem owocowym

Dodaj komentarz